Skip to content

Tijdstip van bekalking

 • by

Tijdstip van bekalking

Bron :DLV en Boerderij

Veel percelen hebben een onderhoudsbekalking nodig. Hoe eerder in de herfst wordt bekalkt, des te beter.

Tijdstip van bekalking:

 • 1. Najaarsbekalking
 • 2. Zandgronden
 • 3. Voorjaarsbekalking
 • Najaarsbekalking:
  De voorkeur gaat altijd uit naar een najaarsbekalking. De kalkmeststof heeft dan namelijk ruim voldoende de tijd om een optimale werking te realiseren. Kalkmeststoffen hebben 3 maanden nodig om volledig tot werking te komen. Na een werkingsduur van 3 maanden bestaat er nauwelijks een verschil in werking op de pH tussen de verschillende meststoffen. (bron: DLV)

  Zandgronden
  Uit proeven van het Instituut van Bodemvruchtbaarheid blijkt de werking van zacht carbonaat (bijv Vitakal), zacht dolomiet (bijv Magkal), hard dolomiet (Dolokal) en Betacal bij najaarstoepassing gelijk zijn. Al deze meststoffen komen in aanmerking. De keuze uit deze meststoffen hangt af van de magnesiumbehoefte.

  Voorjaarsbekalking
  Een voorjaarsbekalking is een noodmaatregel die uitgevoerd moet worden als in het najaar niet is bekalkt. Een voorjaarsbekalking geeft zowel op klei- als op zandgronden een onvoldoende werking op de pH.

  Bovendien geeft een voorjaarsbekalking op kleigronden vaak structuur- en tarraproblemen. Deze grond is vaak te nat om een regelmatige verdeling door de grond te bewerkstelligen. De kalk geeft klonteringen en dat geeft b.v. extra vertakkingen van de biet.

  Kies bij een voorjaarsbekalking voor een snelwerkende meststof. Op zand komen Betacal Flow, Vitakal, Magkal en Dolokal in aanmerking, op kleigrond Betacal Flow