Als de zuurgraad (de pH) niet in orde is dan kan de bodem geen optimale opbrengst leveren.
De optimale pH van de meest gangbare gewassen ligt tussen de 5 en 7, maar in Nederland zijn er veel grondsoorten die van nature een te lage pH hebben en dus zonder bekalken geen optimale opbrengst kunnen leveren.
Waarom verzuurt de bodem?
- Verlies door uitspoeling
- Verlies door de gewassen
- Verzuring door meststoffen
- Zure regen
Verlies door uitspoeling :
Grondsoort | CaO (kg/ha) | MgO (kg/ha) |
---|---|---|
Zure grond | 200-300 | 30-50 |
Neutrale grond | 300-400 | 20-40 |
Kalkrijke grond | 600 | 20-30 |
Opname door gewassen :
Gewas | CaO (kg/ha) | MgO (kg/ha) |
---|---|---|
Granen | 40-55 | 20-25 |
Suikerbieten | 100 | 50-70 |
Aardappelen | 100 | 50-65 |
Voederbieten | 100-120 | 50-65 |
Grasland | 50-75 | 25-40 |
Mais | 40 | 40 |
Verzuring door meststoffen :
Per 100 KG | % | Verlies aan NW |
---|---|---|
Kalkammonsalpeter | 27% | 13 |
Zwavelzure ammoniak | 21% | 62 |
Ureum | 46% | 46 |
Vloeibare stikstof | 39% | 30 |
NPK meststoffen | 10-20% N | 10-25 |
Verzuring door regen :
PER KG | CaO (kg/ha) |
---|---|
Zure regen | 45 |
Neerslag is van nature zuur en heeft dus een verzurende werking op de bodem.
Hoe op te lossen: Magkal of Vitakal strooien!
Magkal en Vitakal neutraliseren de H+ ionen, waardoor de pH (zuurgraad) stijgt.
Resultaat: hogere opbrengsten!
Kalk is vooral een stof die het milieu in de bodem reguleert. Bij een goede pH (zuurgraad) verlopen allerlei chemische en bacteriologische processen veel beter, worden voedingsstoffen beter benut, groeien de gewassen beter en geven een hogere opbrengst.