Skip to content

Bleker blijft Betacal vrijstelling weigeren.

  • by

Bron: Akkerwijzer dd 14-09-2011

De Tweede Kamer debatteerde vanochtend over het toekomstige mestbeleid, hoewel staatssecretaris Henk Bleker de toegezegde kabinetsvisie nog niet presenteerde. VVD’er Janneke Snijder herhaalde haar verzoek om de Betacal bijtelling in de fosfaatboekhouding te schrappen.

“Waarom compost wel vrijgesteld en schuimaarde niet?” , vraagt Snijder zich af. Ook benadrukte ze dat er op termijn een systeem van flexibele mestnormen moet komen. Bleker wil de flexibiliteit van de Europese Commissie aangaande het Nederlandse mestbeleid echter niet op de proef stellen met het ‘stokpaardje’ van Snijder, namelijk de vrijstelling van Betacal. Volgens hem komt fosfaat in compost niet beschikbaar voor de plant en fosfaat in Betacal wel.

Permanente kunstmestvervangers
Staatssecretaris Henk Bleker liet weten dit najaar permanente toelating van kunstmestvervangers te willen bepleiten bij de Europese Commissie. Er is een Kamerbrede meerderheid om de tegenstelling tussen het fosfaatoverschot uit organische mest in Nederland en het wereldwijde tekort aan fosfaatkunstmest op te heffen en het gebruik van kunstmestvervangers toe te staan.

Tijdverspilling
Rick Grashoff van GroenLinks vroeg zich af waarom er drie uur wordt gewijd aan het mestbeleid, nu de staatssecretaris zijn visie op het nieuwe mestbeleid nog niet heeft gepresenteerd. Daarop zegde Bleker toe uiterlijk 30 september te komen met de kabinetsvisie.